Întâlnirea a debutat în această dimineață, în Sala „Iustin Moisescu” din cadrul Ansamblului Mitropolitan din Iași, și a reunit peste 100 de preotese din România și din alte 12 țări europene: Austria, Belgia, Cehia, Elveția, Franța, Germania, Italia, Marea Britanie, Olanda, Portugalia, Republica Moldova și Spania.
Evenimentul a fost deschis de doamna preoteasă Cristina Benga, una dintre fondatoarele grupului:
Ne bucurăm din tot sufletul să fim împreună în capitala Moldovei, Iași, în această zonă cu faimă bună, potrivit traducerii numelui vechiului trib al iazigilor, un popor antic din secolele I–IV sau I–V după Hristos, de la care s-ar fi putut inspira numele acestui oraș legendar.
Dacă în anul 2022 ne-am simțit parte a istoriei la Heidelberg, unde a fost exilat și a decedat Domnitorul Alexandru Ioan Cuza, iar în 2023 am fost impresionate de activitatea misionară a Chiarei Lubich, la Roma, și în 2024 de trăirea spirituală a Sfintei Tereza la Havila, anul acesta simțim ocrotirea Sfintei Parascheva ca izvor de binecuvântare și sprijin, atât duhovnicesc, cât și trupesc, pentru noi, doamnele preotese, care o chemăm în rugăciunile noastre tainice. Nădăjduim ca întâlnirea din acest an să fie, la rândul ei, de un real folos sufletesc și duhovnicesc.
Prezent la eveniment, Înaltpreasfințitul Părinte Teofan, Mitropolitul Moldovei și Bucovinei, le-a adresat celor prezenți un cuvânt de binecuvântare:
Acest chip blând și liniștit, pe care Dumnezeu îl dorește înrădăcinat în ființa fiecărui creștin, în chipul dumneavoastră, doamnelor preotese, nu este un chip care se primește automat. Da, el este un dar, și este dat de Dumnezeu, însă Dumnezeu șade la ușa inimii și așteaptă ca tu să-I deschizi. Uneori, poate să aștepte ani, chiar decenii, până când îi vei deschide cu adevărat.
Această deschidere a inimii pentru prezența lui Dumnezeu, Care vine să țese, să alcătuiască, să sedimenteze chipul blând și liniștit – adică omul cel dinăuntru, omul cel tainic al inimii –, se realizează, cred, în viața dumneavoastră, ca doamne preotese, prin modul în care vă așezați în câteva relații esențiale ale vieții: în fața lui Dumnezeu, în fața părintelui – soțul și preotul din casa dumneavoastră –, în fața propriilor copii, în fața enoriașilor, dar și în fața celor cu care interacționați în mod special la locul de muncă, în cercul de prieteni, ori în întâlnirile care depășesc sfera parohiei și a familiei.
În cadrul lucrărilor, participantele au avut bucuria de a-i asculta pe părintele prof. Ioan Vicovan și pe doamna preoteasă Magdalena Vicovan, care au susținut conferințele principale ale întâlnirii. De asemenea, au avut loc mai multe ateliere tematice, centrate pe slujirea preotesei în comunitate, susținute de doamnele preotese Cristina Benga (Germania), Dana Cavaleru (Franța), Vera Axinte (România) și Laura Crăciun (România).
Întâlnirea este organizată în parteneriat cu Mănăstirea Bucium – Iași, Parohia „Sfinții Voievozi – Roșca” – Iași, Paraclisul Mitropolitan „Sfânta Cuvioasă Parascheva” (Metocul Maicilor) – Iași, Parohia „Sfântul Proroc Ilie” – Satu Nou, Șcheia, Parohia „Adormirea Maicii Domnului” – Feredeni și Parohia „Sfântul Mare Mucenic Gheorghe” – Dumitreștii Gălății.
Grupul Internațional de Preotese „Sfânta Nona” a fost înființat în anul 2021, la inițiativa doamnelor preotese Cristina Benga (Germania), Simona Baltag (Italia) și Cristina Iacob (Spania), ca o platformă de sprijin reciproc, comunicare sinceră și întărire duhovnicească pentru soțiile de preoți din întreaga lume. În prezent, grupul reunește peste 800 de membre active și constituie un spațiu viu de creștere, comuniune și misiune.