Parohia “Sfinții Voievozi” din satul Certieni este situată la 26 km față de reședința de județ, Piatra-Neamț și 25 km față de municipiul Roman, la jumătatea DN 15, Roman - Piatra-Neamț și 1 km spre nord față de satul Baratca.
Acest sfânt lăcaș este cunoscut sub numele de Biserica Sfinții Voievozi sau Biserica Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil din satul Certieni, comuna Bârgăoani județul Neamț având doar un singur hram.
Referitor la originea și numele satului, acesta este sat vechi răzășesc, iar odată cu împroprietărirea din anul 1864 sau adus clăcași de pe moșia boierească de la Baratca, care locuind împreună cu răzeșii au format această comunitate, având o vechime de peste 500 ani.
Înainte de anul 1900 această parohie a avut o biserica de lemn de dimensiuni mai reduse, având Sfânta Masă ,,un trunchi de stejar” situat în partea stângă a cimitirului așa cum ne-au relatat bătrânii din sat.
De la această Biserică veche ne-a mai rămas o bucată din catapeteasmă reprezentând Sfinții Prooroci și Sfinții Apostoli care a fost descoperită în anul 2010 și care se păstrează în actuala biserică. Aceasta a fost pictată în stil bizantin și având caractere chirilice.
Odată cu trecerea timpului pentru săvârșirea sfintelor slujbe a fost nevoie de ridicarea altui Sfânt locaș, astfel că pe data de 25 martie 1908 s-a pus piatra de temelie, pe locul fostei biserici de lemn și s-a sfințit locul de către Economul Gheorghe Popovici, protoiereu, preot paroh fiind pe atunci Ioan Scobai, cu străduința epitropului Ioan Vasiliu.
Biserica a fost construită între anii 1908-1913,cu cheltuiala enoriașilor din satul Certieni și din satele vecine, iar în anul 1914 la data de 2 noiembrie este sfințită de către Prea Sfintitul Antim Petrescu, Vicarul sfintei Mitropolii, protopop fiind Econom Gheorghe Popovici și preot paroh Ioan N. Teofănescu.
Ctitorii acestei biserici sunt:
1.Vasiliu Ioan 26.Grigore S. Laiu
2.Gheorghe V. Iancu 27.Catinca I. Laiu
3.Gheorghe Al. Diaconu 28.Gheorghe I. Căbuz
4.Zoița V. Luca 29.Ioan Croitoriu
5.Vasile T. Popa 30.Gheorghe V. Voica a Popei
6.Neculai S. Laiu 31.Lupu Neguriță
7.Neculai V.Laiu 32.Gheorghe Ciocârlan
8.Anton V. Iancu 33.Alecu A.Popa
9.Neculai Neagu 34. Vasile Huțupanu
10.Toader Laiu 35.Gheorghe R. Chirița
11. Ștefan V. Iancu 36.Ion Ghe. Mihăilă
12.Iancu V. Laiu 37.Constantin Ion Ilie
13.Alexandru T. Mihăilă 38.Neculai Ghe. Mihăilă
14.Dumitru S.Laiu 39.Vasile Ghe. Armașu
15.Vasile Croitoriu 40.Maria V.T. Mihăilă
16.Maria M. Ilie 41.Maria G. Rândașu
17.Pavăl S. Laiu 42.Gheorghe I. Lungu
18.Ignat 43.Gheorghe Iancu
19.Săndulache Laiu 44.Costandache Armașu
20.Gheorghe Armașu 45.Vasile G.T Laiu
21.Gheorghe V. T Mihăilă 46.Dumitru Văideanu
22.Dumitru G.Ilie 47.Gheorghe V Sandu
23.Maria V. I.D Laiu 48.Ion G. Nenea
24.Dumitru Huțupan 49.Smaranda Vicor
25.Gheorghe I. Chirița 50.Catinca A. Diaconu
Biserica este zidită din piatră (adusă de la stânca din Șerbești) până la geamuri, iar de la geam până la acoperiș este zidită din cărămidă, lucrată manual în acest sat.
Arhitectura
Planul arhitectural al Bisericii este întocmit de către arhitectul Haralambie Harji, care este de origine italian, fiind executat în stil moldovenesc în formă de cruce astfel: Sfântul Altar, Naos, pronaos, pridvor iar deasupra acestuia fiind așezată clopotnița. Aici se găsesc două clopote, unul mare donat de către preotul Alexandru Sandu în anul 1810 și unul mic făcut de enoriașii satului.
Dimensiunile acesteia sunt 16,5 metri lungime; 5 metri lățime (9metri la abside); și 8 metri înălțime. Biserica se află situată la marginea satului pe deal, în partea de răsărit.
Pictura
Biserica a fost pictată de către I. Dimitriu si nepotul sau Ioan D. Purice din Roman odată cu zidirea bisericii în anul 1913 și poartă caracteristica picturii românești.
Catapeteasma este lucrată de către Iorgu Săpătoriu în 1913 din lemn de tei și este pictată între anii 1911-1913 de către I. D. Purice nepotul pictorului amintit mai sus, în stil realist (această informație se află scrisă în partea dreaptă a catapetesmei lângă icoana Sfinților Arhangheli).
Preoții care au slujit de-a lungul timpului în acest sat sunt: Pr. Sandu Alexandru; Pr. Apostol; Pr. Ion Scobai; Pr. I. N. Teofănescu; Pr. Ion Muraru; Pr. Mihăianu; Pr. Emil Casapu; Ierom. Drăgan Irinarh (1968 -1976); Pr. Gheorghe Lupașcu (1976-1984); Ierom. Visarion de la Mănăstirea Văratec (1985-1986); Pr. I. Bența (1987-1992); Pr. Vasile Savin (1992-1998); Pr. Mitrea Popuțoaia (1998-2006) și Pr. Ioan Bucur începând cu data de 1 august 2006 când filiala Certieni devine parohie de sine stătătoare.
De asemenea ne facem datoria de a nominaliza și pe unii cântăreți care au ajutat la oficierea slujbelor religioase: Vasile Ciupercă, Gheorghe Guțu, Vasilică V. Lungu și Gheorghe Chiric.
Lucrări importante de renovare a construcțiilor precum și construirea altor imobile au avut loc după cum urmează:
-prima lucrare de reconsolidare s-a făcut în anul 1958 în timpul preotului Drăgan Irinarh, când turnul-clopotniță s-a depărtat de restul bisericii fiind cu greu adus la forma inițială astfel: s-a săpat o fundație în partea de vest, s-a turnat temelie de beton și trei contraforturi pentru rezistența acestuia.
- datorită cutremurului din anul 1977, s-au făcut reparații generale atât în interior cât și exterior. Datorită faptului că tencuiala și pictura s-au deteriorat a fost nevoie de reparații (pereții au fost tencuiți iar apoi s-a pictat din nou după modelul anterior acolo unde a fost cazul).
-tot atunci s-au reparat strănile care erau într-o stare mare de degradare (preot Lupașcu Gheorghe).
-în timpul preotului Vasile Savin s-a reparat exteriorul bisericii, s-a dat cu var alb, iar tabla de pe acoperișul bisericii a fost vopsită pentru a nu pătrunde rugina.
-începând cu anul 2007, prin strădania enoriașilor parohiei noastre, a insistenței preotului Paroh și a credincioșilor din parohia Pârâul - Frunții comuna Dămuc, județul Neamț s-a făcut o renovare totală a exteriorului bisericii care era într-o stare foarte mare de degradare din cauza intemperiilor naturii, mai ales în partea de nord. Tot acum s-a curățat și renovat turnul - clopotniță în interior.
-anul 2008 aduce cu sine o împlinire mare atât a enoriașilor cât și a preotului paroh, aceea că în toamna acestui an s-a ridicat Casa Praznicală a Parohiei.
Trebuie menționat faptul că parohia Certieni nu a avut până acum un loc special amenajat unde credincioșii să poată face parastasele și pomenirile pentru cei adormiți. Astfel cu ajutorul enoriașilor, a consiliului parohial și a Familiei Vasiliu Ștefan (fiu al acestui sat) s-a construit acest prăznicar având dimensiunile: L= 7 m, laț.= 5m; Î= 4m.
Între anii 2009- 2011 s-a împrejmuit curtea bisericii și cimitirul cu gard nou (gard cu temelie de beton, fier forjat și plasă de fier), s-a ridicat magazia bisericii unde se depozitează anumite lucruri de uz gospodăresc.
În anul 2010 luna iulie s-au început lucrările de pictură în pridvorul bisericii datorită faptului că lucrarea existentă nu respecta principiile canonice.
În luna septembrie anul 2011 s-a construit bucătăria casei praznicale (L=3 m; l= 5 m; î= 2,30 m) situată în partea de nord a casei de prăznuire și s-a înălțat Monumentul în cinstea Eroilor Neamului Românesc.
Toate aceste lucrări de înfrumusețare și gospodărire a bisericii noastre s-au făcut cu munca, osteneala și contribuția credincioșilor atât a parohiei noastre cât și a credincioșilor din alte parohii, fii ai acestui sat. Parohia noastră are 50 de familii toate de religie ortodoxă.